Web Informer Button

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

the dandy warhols cool scene



Ηδονιστές του ροκ 'ν' ρολ

Στην μια από τις εμφανίσεις τους στην Αθήνα, είχαν βγει μετά το λιθοβολισμό των Chumbawamba και δεν έχουν και τις καλύτερες αναμνήσεις. «Δεν κατάλαβα τι ακριβώς προκάλεσε την έκρηξη του κοινού και γενικότερα απεχθάνομαι τη βία», εξηγεί από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου ο Courtney Taylor-Taylor (Courtney Taylor, 20 July 1967), τραγουδιστής και κιθαρίστας της μπάντας, αφού έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις. «Η πολιτική πάντα με μπέρδευε, προτιμώ τη μουσική, την επικοινωνία με τους άλλους, τον έρωτα. Είναι πιο υγιές. Λυπήθηκα γιατί μου άρεσε η χώρα σας. Πιστεύω ότι έχετε λίγα ακόμα χρόνια ανέμελης ζωής προτού καταφθάσει και σε σας η κυριαρχία των πολυεθνικών και σας μετατρέψει σε μια γκρίζα ζώνη όπως όλο τον υπόλοιπο πλανήτη». Προσέξτε την ημερομηνία της συνέντευξης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/03/2001.
Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Έχουν έρθει αρκετές φορές στη χώρα μας και έχουν πολύ καλές εντυπώσεις. Αυτοί είναι οι Dandy Warhols και ο αρχηγός τους Taylor Taylor. Οι μποέμ Αμερικανοί που μετατρέπουν κάθε συναυλία τους σε ένα εκστατικό όργιο ανακατεύοντας την ψυχεδέλεια του '60 με το σύγχρονο ροκ 'ν' ρολ.

Το άλμπουμ των Dandys «Thirteen Tales From Urban Bohemia», θεωρείται το τελευταίο κλασικό ροκ άλμπουμ. Αρκετά ατμοσφαιρικό και μιξαρισμένο εξ' ολοκλήρου από τους ίδιους. Κατά τον Courtney, δεν κρύβεται κάποια έπαρση. «Απλώς δεν έχει υποστεί κανενός είδους επεξεργασία από τους υπολογιστές. Ηχογραφήθηκε τη στιγμή που παίζαμε στο στούντιο και δεν προστέθηκαν ρυθμοί ή σέιμπλς. Αυτό το άλμπουμ μοιάζει να έρχεται από το παρελθόν, από τη δεκαετία του '60, και θυμίζει τους παλιούς δίσκους. Κανείς δεν κάνει πια άλμπουμ σαν του Νιλ Γιανγκ ή των Velvet Underground ή τουλάχιστον κανένας στις μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ». Σκοπός τους ήταν η επιστροφή στον παλιομοδίτικο ήχο. «Κυκλοφορήσαμε ένα κλασικό ροκ 'ν' ρολ άλμπουμ και τώρα μπορούμε να πειραματιστούμε. Το επόμενο άλμπουμ μας θα γίνει σε συνεργασία με τους Massive Attack».

Μέσα στο άλμπουμ κρύβονται κομμάτια με τίτλους Νίτσε και Μωάμεθ. «Υπάρχει μια φιλοσοφία πίσω από όλα», λέει ο Κέρτνεϊ. «Το "Godless" μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, το "Μοhammed" είναι ένα ποίημα για το νόημα της ύπαρξης και το "Nietzche" αναφέρεται στο θάνατο του Θεού». Οσο για το σαρκασμό που είναι διάχυτος στα τραγούδια τους. «Δεν επιθυμούμε να προβοκάρουμε το κοινό. Αυτά αποτελούν την κριτική μας στο μίζερο τρόπο ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτό το μίζερο lifestyle που αποκαλύπτεται το ίδιο στην Αθήνα και στο Οσλο, στο Λονδίνο και στο Ντιτρόιτ, παντού όπου έχω βρεθεί».

Οι μουσικές επιρροές είναι ξεκάθαρες. «Neil young, Bob Dylan, Rolling Stones και πολλή ψυχεδέλεια. Στο πρώτο άλμπουμ οι κριτικοί μας χλεύαζαν ως Αμερικανούς που μιμούνται τη βρετανική ποπ, όπως οι Doors. Τώρα είμαστε παράξενοι και αδυνατούν να μας κατατάξουν». Κάποτε είχαν πει γι' αυτούς ότι είναι πολύ μελωδικοί για να είναι Αμερικάνοι και πολύ σκληροί για να είναι Βρετανοί.

Και το κλισέ σεξ - ναρκωτικά και ροκ 'ν' ρολ; «Ακούγεται όμορφο, μου αρέσουν το σεξ και το ροκ 'ν' ρολ και περιστασιακά τα ναρκωτικά. Ας μην είμαστε υποκριτές, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι έχουμε δοκιμάσει».
Την εποχή του ντεμπούτου τους είχαν θεωρηθεί οι νεκροθάφτες του γκραντζ κινήματος. «Είχαμε βαρεθεί να το ακούμε γύρω μας», λέει ο Courtney Taylor-Taylor. «Οταν βγήκαμε στη σκηνή ήταν ήδη νεκρό, είχε εμπορικοποιηθεί σε απίστευτο βαθμό. Δεν ήταν γκραντζ ούτε ποπ, ήταν το φάντασμα του δοξασμένου εαυτού του». Μόνο που και οι ίδιοι πουλάνε άλμπουμ και θεωρούνται ένα από τα πιο εμπορικά συγκροτήματα. «Δεν είμαστε υποχείρια των εταιρειών», απαντά ο Courtney, «πουλάμε άλμπουμ, αλλά δεν ακολουθούμε τις επιταγές της βιομηχανίας. Γράφουμε παλιομοδίτικα άλμπουμ, γυρίζουμε βίντεο χαμηλού προϋπολογισμού και γενικά δεν υποτασσόμαστε στις εντολές των μάνατζερ». Αυτά έλεγαν τότε.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 2000.
TRACK LIST
1. "Godless" 5:20
2. "Mohammed" 5:20
3. "Nietzsche" 5:40
4. "Country Leaver" 3:22
5. "Solid" 3:08
6. "Horse Pills" 3:24
7. "Get Off" 3:11
8. "Sleep" 5:57
9. "Cool Scene" 4:07
10. "Bohemian Like You" 3:31
11. "Shakin'" 3:56
12. "Big Indian" 3:34
13. "The Gospel" Holmström/Taylor-Taylor 5:35

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...